Clubhuis sneeuw uitsnede.jpg Heren 1 23-24.JPG Hockeyballen.jpg Luchtfoto header website.jpg Actie H1.jpg D1-actie.jpg Groepsfoto Rabo Fandag header website.jpg Dames 1 23-24.jpg MHCZ clubapp.jpg Ballenmeisjes D1.jpg
 
 
Nieuwsafbeelding

Gedrag, sportiviteit & respect

17-4-2018  | Op en langs onze hockeyvelden zijn veel mensen te vinden, van jong tot oud, van sporter tot toeschouwer en vrijwilliger. Door rekening te houden met elkaar, respect voor de andere persoon en een juist gebruik van de voorzieningen op het hockeycomplex, zowel bij MHCZ als bij een andere hockeyclub, zorgen we ervoor dat iedereen met plezier naar de hockey gaat. 

Het komt helaas voor dat we tijdens de wedstrijd, de training en ook buiten het veld gedrag en/of houding waarnemen waarbij sportiviteit, respect en gezelligheid wat verder te zoeken zijn. Helaas geldt dit voor zowel leden als voor bezoekers, van zeer jeugdigen tot volwassenen.

Zowel buiten als binnen in het club(t)huis ben je niet alleen en verwachten wij van elkaar een rustige, respectvolle, sportieve en positieve houding ten opzichte van de hockeysport, het club(t)huis en andere mensen.

Eigenlijk is de boodschap toch niet zo ingewikkeld? Iedereen weet hoe hij/ zij zich in het dagelijks leven dient te gedragen, op het werk, school, in het openbaar en thuis. We doen het niet altijd, maar we kennen de geldende normen en waarden en die gelden dus ook op de club. Het kan echter geen kwaad om af en toe te herhalen, na te lezen en wat positief advies tot je te nemen.
 

Algemeen
Gedraag je fatsoenlijk in het veld, langs de lijn, in het club(t)huis én bij de clubs waar je te gast bent; kom afspraken na tijdens training, wedstrijden, als je moet fluiten of wanneer dan ook. Schelden, vloeken, pesten, intimideren of ander grensoverschrijdend gedrag tolereren we niet. 

Team
Wees een team, samen met je trainer en coach. Sluit geen teamgenoten buiten en waardeer ieders positieve kanten. Zorg voor een open, gezellige sfeer waarin je elkaar kunt aanspreken op gedrag en waarin je elkaar positief kunt stimuleren.

Coach en trainer 
Maak duidelijke afspraken en houd jezelf en je team daaraan. Geef ieder aandacht en behandel de spelers gelijkwaardig. Draag bij aan een positieve sfeer met complimenten richting het team of individu. Accepteer geen grensoverschrijdend gedrag. Wees bij een thuiswedstrijd gastvrij richting de tegenstander. 

Scheidsrechter 
Geef duidelijk leiding in het veld, met respect voor alle spelers. Wees onpartijdig. Wijs supporters, spelers en/of begeleiders zo nodig terecht, maar doe dat op een fatsoenlijke manier. Stimuleer fair play. Licht een beslissing toe, als de aanvoerder van een team daarom vraagt, zonder daarbij in de verdediging te schieten. 

Supporter 
Moedig op een positieve manier aan, respecteer beslissingen van de scheidsrechter en onthoud je van (hoorbaar) commentaar op scheidsrechters, richting spelers of coach. Laat het coachen/geven van aanwijzingen over aan de coaches en/of begeleiders 

Bestuur en commissies 
Houd voor ogen dat ieder lid gelijkwaardig is als het gaat om speelplezier. Voorkom (de schijn van) voorkeur of partijdigheid als het gaat om keuzes m.b.t. de prestaties of ambities van de club. Draag zorg voor een open communicatie, wees transparant in clubregels- en procedures en sta open voor kritiek en suggesties. Licht een beslissing toe, als daarom wordt gevraagd, zonder daarbij in de verdediging te schieten.

Respect voor ieders taak en functie 
Niemand heeft altijd gelijk en je kunt over alles discussiëren. Maar om het voor iedereen werkbaar te houden, houden we ons aan de regels en leggen we ons neer bij beslissingen die genomen worden door mensen die het op dat moment voor het zeggen hebben. Bijna alle mensen binnen MHCZ doen hun taak onbetaald, dus vrijwillig. Zij doen ook hun best… Respecteer dat! 

  • In de wedstrijd heeft de scheidsrechter het voor het zeggen; de spelers respecteren zijn/ haar beslissing en ook supporters onthouden zich van commentaar; 
  • Tijdens de wedstrijd beslist de coach over de spelstrategie, de spelers volgen de aanwijzingen van de coach op; 
  • Tijdens de training bepaalt de trainer welke oefeningen er worden gedaan en is altijd bereid uit te leggen waarvoor deze oefeningen dienen; 
  • Het bestuur bepaalt de regels van de club. Organisatie en procedures vallen onder haar verantwoordelijkheid, eventueel gedelegeerd naar commissies en/ of coördinatoren. 

Zorg voor je omgeving ofwel opgeruimd staat netjes
We zorgen met elkaar goed voor het club(t)huis en de velden. Een opgeruimde omgeving zorgt voor een opgeruimde sfeer. Ga zorgvuldig om met de spullen van MHCZ en van anderen; 

  • Breng terug wat je leent; 
  • Meld het als iets kapot/vuil/op is; 
  • Ruim je eigen afval op, vraag anderen dat ook te doen en van een keer extra lopen word je niet moe; 
  • Gevonden voorwerpen? Breng ze naar de wedstrijdtafel of lever ze af bij de bar;
  • Auto’s en fietsen? Op de bekende plekken parkeren/ stallen; 
  • Houd je hond aan de lijn, ruim eventuele uitwerpselen zelf op en zorg dat je hond niemand tot last is. 

Vertrouwenspersoon 
MHCZ heeft een vertrouwenspersoon die kan worden ingeschakeld als er behoefte is aan het bespreken van vragen over grensoverschrijdend gedrag: Mechtelien Greve (tel.: 06-29235105). Mechtelien is het eerste aanspreekpunt binnen MHCZ voor iedereen (sporters, ouders, trainers etc) die een vraag heeft over, of te maken heeft met grensoverschrijdend gedrag en hier met haar over wil praten. 

Seksuele intimidatie in de sport, Gedragsregels (NOC*NSF/KNHB) 
NOC*NSF heeft ter preventie van seksuele intimidatie in de sport een aantal gedragsregels opgesteld. Deze gedragsregels zijn van belang voor iedereen die aan sport doet. Ze zijn vooral bedoeld om alle begeleiders van sporters en van sportactiviteiten een richtlijn te geven ten aanzien van welk gedrag wel en niet is toegestaan. De gedragsregels zijn op 20 mei 1997 vastgesteld door de Algemene Vergadering van NOC*NSF. De KNHB is lid van NOC*NSF. MHCZ is lid van de KNHB. Daarmee zijn de gedragsregels ook van toepassing op verhoudingen binnen de hockeysport tussen sporters onderling, tussen kader onderling en tussen sporters en kader.