Luchtfoto header website.jpg D1 actiefoto 2021 header website.jpg H1 actiefoto 2021 header website.jpg Heren 1 team header website.jpg Ballen.jpg Groepsfoto Rabo Fandag header website.jpg Clubhuis sneeuw uitsnede.jpg Herfstbladeren header website.jpg Dames 1 maart 2022.jpg Afbeelding MHCZ App 2019-klein.jpg
 
 

Zaalhockey

Ook seizoen 2017-2018 neemt MHCZ weer actief deel aan de zaalhockey competitie. In totaal doen 102 teams mee van onze vereniging. In dit document willen wij jullie informeren omtrent de gang van zaken bij zaalhockey.

Let op: een zaalhandschoen voor je linkerhand (geheel dicht alle vingers) is verplicht in de zaal, evenals een zaalstick en zaalschoenen (geen zwarte zool!). Informatieavond op donderdag 23 november'17

Naast deze informatie op de website wordt er ook nog een informatieavond gehouden en wel op donderdag 23 november as. in het clubhuis vanaf 20.00 uur. Deze avond is bedoeld voor coaches en/of trainers op deze avond worden ook de sleutels van de zalen en een tas met zaalhockeyballen uitgedeeld. Voor de sleutels van de zaal & de ballentas moet er een borg worden betaald van 20 euro!

(Opfris-)avond zaalscheidsrechters olv Maarten Boxma

De zaal competitie staat weer voor de deur.....super leuk natuurlijk. De arbitragecommissie presenteert op woensdag 29 november a.s. een (opfris)avond voor iedereen die (weer) in de zaal wil gaan fluiten. Deze avond wordt geleid door internationaal scheidsechter Maarten Boxma. 

Maarten is behalve oud MHCZ lid ook één van de leden van de FIH Hockey Promising Umpires List. Niet de eerste de beste dus…

Voor meer informatie 'opfrisavond' zie onze website en app!

Definitieve poule indelingen zaalhockey 2017-2018
Let op: het document is nog ingepakt en bevat in totaal 10 verschillende bestanden. Voor elke jeugdlijn is er een apart bestand en voor de jongste jeugd en de senioren is het een bestand met verschillende tabbladen. 
Indelingen zaal seizoen 2017-2018

Zaaltrainingsschema 2017-2018 
Vanaf maandag 27 november as. gaan we in de hal trainen, er zijn dan geen veldtrainingen meer! Alleen de teams die in moeten inhalen kunnen dan nog trainen het veld. Net als vorig seizoen, is het onmogelijk om de trainingen van alle 102! teams in de ballonhal te laten plaatsvinden. Er worden weer extra zalen gehuurd in/om Zoetermeer, waarmee we verwachten te bewerkstelligen dat alle zaalteams ook in een zaal kunnen trainen. Hou er rekening mee dat je trainingsdag en -tijd anders kan zijn dan die van veldhockey. 

Let op: 
  • In de week van 25 t/m 31 december'17 vervallen alle trainingen! Ook op 1 januari'18 is er geen gelegenheid om te trainen. De teams die normaliter op maandag trainen en die door deze 1 januari-uitval hun training missen, worden op de overige dagen van week 1 ingedeeld in onze eigen ballonhal. Dit zal wel overdags zijn.

Trainingszalen die MHCZ dit seizoen gebruikt zijn:

 

  • MHCZ Sporthal veld 1 en veld 2 op ons eigen complex
  • Sporthal De Hil, Verbreepark 25, 2731 BR Benthuizen 
  • Sporthal De Oosterpoort, Zanzibarplein 21, 2721 Zoetermeer
  • Sporthal Noordhove, Lijnbaan 311, 2728 AG Zoetermeer

Voor Sporthal de Oosterpoort is geen sleutel nodig, deze zaal wordt opengedaan door een zaalbeheerder van de gemeente Zoetermeer, je kan een kwartier van te voren terecht om de balken neer te leggen. Zorg ervoor dat de balken op tijd worden opgeruimd, zodat andere sportverenigingen die na jullie zijn ingedeeld ook op tijd kunnen starten!

Sporthal de Hil is een sleutelaccomodatie, er is geen beheerder meer aanwezig, er is dus ook geen barbezetting meer! Teams die staan ingeroosterd in deze sporthal kunnen een sleutel ophalen bij n.n.o.t.k.
Zorg ervoor dat de balken op tijd worden opgeruimd, zodat andere sportverenigingen die na jullie zijn ingedeeld ook op tijd kunnen starten!

Teams die trainen in de Sporthal Noordhove krijgen een sleutel van deze accomodatie om te openen en sluiten. Zorg ook hier dat balken tijdig worden opgeruimd.

Verschillen veld - en zaalhockey (2015-2016)
 klik hier


Speelgerechtigheid zaalhockey 2016-2017

Regels speelgerechtigdheid zaalhockey seizoen 2016-2017, klik hier.


Vorig seizoen (2015-2016) zijn de onderstaande spelregelwijzigingen door de KNHB worden doorgevoerd:

1. Zaalhockey wordt weer 6 tegen 6, zowel bij de junioren als bij de senioren.

2. Mondbescherming (bitje) is net als bij veldhockey verplicht voor alle veldspelers.

3. Het aantal momenten waarop een keeper mag worden gewisseld is net als vorig seizoen gelimiteerd tot maximaal twee momenten. Alleen het wisselen van een volledig uitgeruste keeper met een andere volledig uitgeruste keeper telt niet langer mee als wisselmoment.

4. Een speler die in balbezit is mag niet opgesloten worden in de hoek van het veld of aan de zijbalk door tegenstanders met hun stick plat op de grond. Tegenstanders moeten een opening laten waardoor de bal kan worden gespeeld.

5. Een groene kaart voor een speler betekent naast een waarschuwing ook een tijdstraf van 1 minuut.

6. Een vrije push dichtbij de cirkelrand wordt niet meer teruggelegd tot 3 meter buiten de cirkel maar genomen op de plaats van de overtreding. Voordat de bal echter de cirkel in gespeeld mag worden moet deze:

-          drie meter hebben gerold, of

-          geraakt zijn door een tegenstander, of

-          eerst de balk hebben geraakt. 


Dit seizoen (2016-2017) komen daarbij:

Lange corner

Het is een lange corner als de bal via een verdedigende stick onopzettelijk over de achterlijn gaat. De bal wordt door de aanvallende partij genomen, op de middenlijn, recht tegenover het punt waar de bal over de achterlijn is gegaan

Shoot-outs in plaats van strafballen

Shoot-outs zullen voortaan de beslissing brengen in (halve)finales. Elk team neemt drie shoot-outs. De nemers starten drie meter buiten de cirkel, midden voor het doel en hebben zes seconden om een doelpunt te maken.

Presentatie voor clubscheidsrechters

Bondsscheidsrechter Steven Bakker heeft voor de start van het zaalseizoen 2016-2017 voor diversen clubscheidsrechters tijdens een 'opfrisbijeenkomst' gesproken over de zaalregels, de laatste veranderingen en over het omgaan met de regels. Zijn presentatie vindt je hier:

 

Download hieronder de Zaalhockey Spelregels
Klik hier voor het reglement zaalhockey 
Jongste Jeugd
Te vroeg uitlopen bij strafcorners

Diverse instructies om te downloaden
Instructie voor Zaalleiding
Instructie voor aanvoerder, coach of manager 
Instructie voor zaalschoenen, stick en legguards
Instructie scheidsrechter
Instructie wedstrijdduur
Instructie Jongste Jeugd wedstrijden
Accommodatie adressen

Speeldagen zaalhockeycompetitie 2017-2018

Op zaterdag 25 november 2017  is de laatste speelronde van de veldhockeycompetitie voor de jeugd. Op 9 & 10 december 2017 start de zaalhockeycompetitie. De overige competitiedata in de zaal zijn:

December  16/17,   23*

Januari       06/07,   13/14,   20/21,   27/28

Februari     03/04, 10/11,   17/18

 

*let op:    zaterdag  23 december  spelen  Top-klasse A, B, C, D-jeugd en  Top-klasse,   Senioren  Standaard.

Het zaalwedstrijdschema volgt z.s.m. in KNHB standenmotor, onze website en app. Dit zal in week 47 of 48 zjn.
 
Altijd op vrijdagavond voor de wedstrijd op de standenmotor nogmaals de hal en aanvangstijd controleren op wijzigingen !

Gedurende het zaalhockey seizoen wordt er niet op de velden getraind

Boete overzicht 2016-2017

Via deze link treft u het "uniforme boete-overzicht veld- en zaalhockey en Jongste Jeugd 2016-2017" aan, gebaseerd op het Bondsreglement van de KNHB uitgave 2016.


Zaalhockey, hoe begin ik eraan en waar let ik op? (klik op de titel voor het artikel)

Auteur: Maikel Brekelmans

Maikel Brekelmans is speler van Were Di heren 1 in de overgangsklasse. Als speler van Oranje-Zwart heeft hij 1 interland gespeeld op het veld. In de zaal is Maikel 2 keer landskampioen geworden en heeft hij 3 Europacups mogen meemaken. Nu is Maikel trainer/coach van Were Di meisjes B1 en verantwoordelijk voor de jeugdopleiding bij die club. In dit artikel wil Maikel de zaalhockeycoach op gang helpen en enkele tips geven om het indoor seizoen goed door te komen. 


Heeft u nog vragen? Mail ons op [email protected]

Wij wensen iedereen een leuk zaalseizoen toe!

De Zaalhockey commissie