Bij MHCZ hockeyen honderden jeugdleden in de leeftijd van 10 t/m 18 jaar, verdeeld over de lijnen O12, O14, O16 en O18. Met vragen kan je terecht bij de lijncoördinator van de leeftijdscategorie van je kind of je stuurt een mail naar [email protected]
Jeugdcommissie
De Jeugdcommissie zorgt voor allerlei zaken met betrekking tot hockeyactiviteiten van jongens en meisjes t/m 18 jaar oud. Tot de jeugdcommissie behoren een voorzitter, de lijncoördinatoren en verder zijn ook de volgende personen binnen de organisatie betrokken: trainerscoördinator, de keeperscoördinator en de materiaalcommissie. Naar overzicht commissieleden.
Leeftijdscategorieën Jeugd (Junioren) > peildatum 1 oktober
Categorie
|
|
O12 junioren
|
Leeftijd is op 1 oktober van het lopende seizoen 10 of 11 jaar |
O14 junioren
|
Leeftijd is op 1 oktober van het lopende seizoen 12 of 13 jaar |
O16 junioren
|
Leeftijd is op 1 oktober van het lopende seizoen 14 of 15 jaar |
O18 junioren
|
Leeftijd is op 1 oktober van het lopende seizoen 16 of 17 jaar |
O18 t/m O12 jeugd (junioren) teams
Een juniorenteam bestaat uit 13-16 spelers. Junioren spelen 11-tal competitie. De 11-tal competitie wordt op een heel veld gespeeld met 1 keeper en 10 veldspelers. Een wedstrijd duurt 4 x 17,5 minuten.
Op zaterdag worden wedstrijden gespeeld in competitieverband.
In de trainingen en wedstrijden staan naast de techniek en het samenspelen ook de taakverdeling centraal. Bij de D junioren wordt de samenwerking tussen aanvallers en verdedigers steeds belangrijker, omdat het speelveld groter is. De spelers leren per positie wat hun taak is in het team. Er is bij de junioren sprake van vaste posities, doch wordt er regelmatig gerouleerd als dat de prestaties van het team ten goede komt. Afhankelijk van de grootte van het team worden alle spelers gewisseld, zodat iedereen aan (ongeveer) dezelfde speeltijd komt.
Alle junioren teams doen mee aan de zaalhockeycompetitie. Dit brengt naast de contributie extra kosten met zich mee; de kinderen hebben een speciale zaalstick en -schoenen nodig. Bij te weinig zaalcapaciteit wordt er mogelijk buiten getraind met balken. NB. De training in de zaal kan op een andere dag en tijd plaatsvinden dan de veldtraining.
Training en keeperstraining
De trainingen voor junioren vinden 1 maal per week plaats op maandag- t/m donderdagavond tussen 17.30 en 20.30 uur. Bij de O18 kan dit soms tot 22:00 uur zijn. De training duurt 1,5 uur. De training gaat altijd door, tenzij de weersomstandigheden het trainen onmogelijk maken. Als de training wordt afgelast, dan wordt dat op de website en de app gezet.
Voor de selectie en opleidingsteams is er een tweede training op een andere doordeweekse dag. Ook de O12 teams krijgen een tweede training van 1 uur op een andere doordeweekse dag. De overige teams kunnen een 2e zelfverzorgde training organiseren. Tijdens de Zoetermeerse schoolvakanties wordt er niet getraind.
Ieder team dat aan de competitie deelneemt, heeft een keeper nodig. Dit is vaak een vaste keeper, anders staan spelers bij toerbeurt op het doel.
De keeperstrainingen voor alle vaste keepers wordt sinds 2012 verzorgd door GoalieWorks. GoalieWorks heeft als doel goede keeperstraining bereikbaar te maken voor iedere keeper die beter wil leren keepen. Om dit te bereiken bieden ze regionale keepersscholen waar iedere keeper uit de regio welkom is. Inmiddels zijn ze wekelijks actief op 11 locaties en trainen ze bijna 500 keepers. Bij MHCZ trainen de vaste keepers op maandag.
Hockey Uitrusting
Als je gaat hockeyen heb je het volgende nodig:
- Een hockeystick aangepast aan de lengte van het kind. Over het algemeen kan je stellen dat de stick tot de navel moet komen (heuphoogte)
- Kunstgras schoenen
- Scheenbeschermers
- Gebitsbeschermer (bitje)
- Sportkleding
- Het clubtenue (voor de wedstrijden)
Om goed te kunnen hockeyen is het belangrijk dat de hockeystick van de juiste lengte is (tot de navel). Koop deze dus niet op de groei. De grootste maat is 36,5. In de betere sportzaken kan men over het algemeen een goed advies geven.
Wij vragen alle ouders er op toe te zien dat hun kinderen gebits- en scheenbeschermers dragen tijdens de training en wedstrijd. Onze trainers hebben de opdracht kinderen van het veld te sturen indien ze zonder scheenbeschermers en/of bitje naar de training komen. De ouders zijn en blijven altijd verantwoordelijk voor de juiste bescherming van hun kind.
Bij competitiewedstrijden moeten hockeyers de officiële wedstrijdkleding dragen (bij de training hoeft dat uiteraard niet). Het tenue van MHCZ bestaat uit een groen shirt met korte mouwen en oranje biezen, een oranje broek/rok en oranje kousen. Dit clubtenue is exclusief verkrijgbaar bij Intersport Twinsport Leiden Superstore.
Verloop hockeyseizoen
Het hockeyseizoen loopt ongeveer van begin september tot ongeveer half juni. De Jeugdcompetitie is verdeeld in 4 speelrondes. De speeldagenkalender is te vinden op de website van de KNHB. MHCZ is onderdeel van district Zuid-Holland (ZH).
Aan het begin van ieder seizoen worden de teams ingedeeld in een poule van gelijkwaardige teams. Na de herfstvakantie en na de midwintercompetitie /zaalhockey periode volgt er voor de teams een eventuele herindeling. Hiermee wordt voorkomen dat een team een heel seizoen in een te zwakke of te sterke poule speelt.
Als je kind wil gaan hockeyen
Als je kind interesse heeft om te gaan hockeyen, zijn er twee mogelijkheden:
1. Je kind wil eerst kijken of hij/zij hockey wel leuk vindt
In september en mei organiseren wij een kennismakingscursussen van 3 lessen voor alle jeugd van 4 t/m 13 jaar. Deze staan vermeld op de website www.kennismakingscursus.nl van de gemeente Zoetermeer.
2. Je kind weet zeker dat het graag wil gaan hockeyen
Schrijf je kind zo snel mogelijk in door het aanmeldingsformulier in te vullen op de website van MHCZ.
Aanmeldingen worden op de wachtlijst geplaatst en als er een plekje vrij komt, wordt deze ingevuld overeenkomstig ons wachtlijst- en plaatsingsbeleid. Plaatsing in een team vindt, doorgaans, alleen plaats zodra de indelingen van de teams voor het nieuwe seizoen zijn gemaakt. Indien er meerdere aanmeldingen binnen een leeftijdscategorie zijn, proberen we een trainingsteam samen te stellen of proeflessen te organiseren.
Indeling in teams
De indeling vindt plaats in de leeftijdscategorie waarin jouw kind zich bevindt. De meeste indelingen voor het volgende seizoen worden gedaan in de maand juni. Eerst worden de vrijgekomen plaatsen in de teams ingevuld en dan wordt gekeken of er een nieuwe team opgericht kan worden. Bij het indelen hanteren wij het wachtlijstbeleid van MHCZ. Je krijgt vanzelf bericht wanneer je zoon/dochter aan de beurt is.
Wat we verwachten van de ouders
De hockeyvereniging kan alleen maar draaien met veel inzet van de ouders. Dat kan op verschillende manieren, bijvoorbeeld door een bijdrage te leveren als coach of (hulp)trainer, spelleider, lid van een commissie of door te helpen bij het organiseren van activiteiten. Heb je interesse om op enig gebied actief te zijn, neem dan eens vrijblijvend contact op met een van de leden van de Juniorencommissie. Zij kunnen meer informatie geven of je doorverwijzen naar de juiste personen.
Hockey is een teamsport. Door afwezig te zijn tijdens trainingen of wedstrijden dupeer je je teamgenoten. Zorg er dus voor dat je kind alleen in het uiterste geval een training of wedstrijd moet missen en meldt dit indien mogelijk vooraf bij de trainers of coaches.Wij hebben sportiviteit hoog in het vaandel staan. Ouders en andere supporters laten zich nooit negatief uit over spelleiders, coaches of het getoonde spel. Enthousiast aanmoedigen is echter altijd goed.
Coachen en spelleiding
De begeleiding van een Jeugdteam bestaat uit een of twee coaches en een manager (regelouder). Deze worden gezocht onder de ouders van de kinderen. Uitgebreide hockey kennis is bij de lagere teams nog niet noodzakelijk. Wel is het prettig wanneer minimaal een van de twee coaches hockey ervaring, affiniteit met het hockey spelletje of de intentie heeft zich er in te verdiepen. De coach onderhoudt het contact met de spelers en de ouders en begeleidt het team bij de thuis- en uitwedstrijden.
De wedstrijden worden begeleid door twee scheidsrechters. De scheidsrechter is iemand die in staat is beide partijen op een plezierige, veilige en leerzame manier samen te laten spelen. De club zorgt voor 2 clubscheidsrechters voor de thuis wedstrijden. Soms komt het voor dat een van de ouders gevraagd wordt om te fluiten samen met 1 clubscheidsrechter. Ieder team dient over minimaal 1 of 2 ouders te beschikken met een scheidsrechters kaart.
Vanaf de jeugd O16 moeten de spelers een scheidsrechters kaart halen. Dit examen vindt online plaats onder leiding van de KNHB en de arbitrage commissie. Deelname is verplicht gesteld door de KNHB. Vanaf de jeugd O16 worden de spelers ingezet om te fluiten bij de thuis wedstrijden van de jeugd O12 en O14.
Spelregels hockey
Op de website van de KNHB kan je de spelregels downloaden. Deze regels worden toegepast bij wedstrijden van de junioren. In alle districten wordt conform deze regels gespeeld.